ایمیل :   رمز عبور :        فراموشی رمز؟  


آخرین نقدها
نام ارسال کننده : جابر ترمک
درود بر اساتید گرانقدر.... - شعر زیبای استاد و نظرات خوب اساتید را خواندم. تنها چیزی که به نظرم آ   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : ابراهیم حاج محمدی
با سلام و درود. - بر خلاف دیدگاه سرکار خانم بهرامچی بر این باورم که شاعرانگی در بیت بیت این غزل که   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : صادق ایزدی گنابادی
سلام - - گرچه حقیر به استقلال بیت در غزل اعتقاد دارم و کلا چالش ایجاد کردن در خصوص عدم تناسب د   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : مهسا مولائی پناه
   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : حنظله ربانی
درود - متنی ساده بود تا شعر - هم از نظر ساختار و هم از نظر محتوا - دور از شعر بود - اشعار   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : محمد یزدانی جندقی
سلام محمد علی رضا پور عزیز شاعر گرانقدر . - حقیر را به خوانش اشعارتان فرا خوانده اید ؛ از حسن اعتم   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : محمدعلی رضاپور
سلام و درود بر استاد گرانقدرم جناب خادمیان عزیز! - - استادبزرگوار! فرموده تان درست است و حقیر ه   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : صدرالدین انصاری زاده
فرد اعلی نباشیم! - """""""""""""""""""""" - نمی دانم در ادبیات این کشور چه می گذرد. بهتر بگویم:   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : اله یار خادمیان
سلام و درود میلاد مسعود امام زمان بر شما مبارک باد - - جناب رضا پور عزیز بیت ششم مصرع اول   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : رضا محمدصالحی
سلام و عرض ادب - از استاد صفادل همیشه اشعار خوب خوانده ام و این بار نیز ، ضمن احترام به نظر سرکار   ....    لینک شعر مورد نظر


آرشیو کامل



Share



وزارت ارشاد وشاعران ؛ پارادوکسی حل نا شدنی؟!

 

 

"شاعران وارث آب وخرد و روشنی اند"  این جمله مشهور از شاعر مشهورتر "سهراب سپهری " است. گاهی اوقات کمی بیشتر به این جمله فکر می کنم نه از آن باب که فهمیدنش سخت است؛ به این جهت که تطابقش با آنچه در شاعران پیرامونم می بینم برایم سخت تر می شود.

 

 

این روزها که باب گفتمان اعتدال و تدبیر به مدد دولت جدید باز شده است و همه اقشار و صنفی در حوزه فرهنگ و هنر از سینما گران و موسیقیدانان گرفته تا شاعران توانسته اند خودی نشان دهند و وزارت ارشاد نیز از در لطف و مرحمت برآمده است؛ لازم دیدم نکاتی را درباره ارتباط متقابل شاعران به عنوان وارثان حقیقی کلام و منزلت و این ارگان که به نوعی خانه آنهاست یاد آور شوم.

اگر چه در بیشتر موارد شاعران اصیل خود را از سیاست و سیاست زدگی و همچنین حکومتی بودن مبرا می دانند اما بیراه نیست بگویم بسیاری از همین شاعران در مواجهه با دولت و حکومت و همچنین مسایل سیاسی دچار نوعی دوگا نگی می شوند.

بی آن که خود بدانند در دام سیاست می افتند و چون شاعر جماعت را با سیاست ورزی کاری نیست تبدیل به ابزاری می شوند که روزی در این جناح شعار سر می دهند و روزی دیگر در جناحی دیگر. روزگاری وزارت ارشاد را که تنها متولی دولتی شعر در این مرز و بوم است به خاطر مسایل سیاسی رها می کنند و روزگار دیگر برای خود نمایی در مقابل وزیر ارشاد گوی سبقت را از یکدیگر می ربایند.

واقعا دلیل این همه آسیب پذیری این قشر چیست؟!  نظامی می فرماید:" پیش و پسی بست صف کبریا / پس شعرا آمد وپیش انبیاء" شاعرانی که در ردیف پیامبران محسوب می شوند گاهی جایگاهشان تا حدی تنزل پیدا می کند که مجبور می شوند برای انتخاب نشدن وزیری تمام تلاششان را به کار بندند و وقتی انتخاب شد سخن سرایی کنند که : اشتباه کردیم شما وزیر خیلی محترمی هستید! این پارادوکس از کجا نشات می گیرد؟!

یا ما شاعر واقعی نداریم یا متولیان فرهنگی در این کشور با مسئله فرهنگ به خصوص شعر آنقدر سیاسی برخورد کرده اند که شاعران هم نمی توانند تکلیف خودشان را با مهمترین ارگان خودشان روشن کنند.

البته باید حساب شاعرانی که شعر سیاسی می گویند را از این مقوله جدا کرد. شاعرانی که خود را سیاسی می دانند و می دانستند ؛همیشه در نقطه مقابل دولتها وحکومتها بوده اند و شعر ابزاری بوده است برای ابراز مخالفتشان. شاعرانی که حتی اسم بردن از آنها مطلب حاضر را سیاسی خواهد کرد!

پس شاعرانی که خود را سیاسی نمی دانند چرا باید با مقوله شعر و فرهنگ، سیاسی برخورد کنند؟! این مسئله به لحاظ سیاسی و اجرایی به دولتها بر می گردد اما به لحاظ فکری به شاعران . که باز کردن آن مجالی دیگر می طلبد.

از این رو بهتر است شاعران مسئله شعر وشاعری خود را از سیاست جدا کنند. بسیار حایز اهمیت است  که یک شاعر به عنوان یک شهروند در مسایل سیاسی کشورش ورود کند وبی طرف نباشد.  اما در مقام شاعر بهتر است شان ومنزلت شاعری را نگاه دارد و در حوزه ای که تخصص ندارد وارد نشود. البته یک شاعر می تواند یک فعال سیاسی هم باشد اما باید قدرت تفکیک این دو را از هم داشته باشد و خط قرمزها را بشناسد. چرا که بوده اند کسانی که هم شاعران خوبی بوده اند و هم سیاستمدارانی قابل.

همچنین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که طبق  سنتهای گذشته تا کنون با شاعران گزینشی برخورد کرده است شایسته است این رویه را اصلاح کند اینکه عده ای شاعر به ضیافت شام فلان آقای وزیر دعوت نشوند وعده ای به همان دلیل به ضیافت شام فلان آقای وزیر دیگر دعوت شوند ؛ و شاعران هم به همین دلیل حاضر و غا یب باشند و افتخارشان هم این باشد که در آن ضیافت نبوده اند و در این ضیافت هستند ! این همان پارادوکسی است که اگر به آن اندیشیده نشود همچنان لا ینحل باقی خواهد ماند.

این موضوع نشان دهنده این است که ارشاد در حوزه شعر و شاعران  و امورات اجرایی آن تا کنون سکان را به دست اهلش نسپرده است. این سکاندار لزوما هم  نباید شاعر باشد!

درست است که فرآیند انتخاب یک وزیر امری سیاسی است اما وزیر محترم ارشاد از هر قوم و قبیله و سلیقه سیاسی که باشد بایستی به هنر وهنرمند نگاهی یکسان داشته باشد تا هنرمند نیز با هر گرایش فکری و بینشی ارشاد را خانه خود بداند. چنین باد.

 

 http://www.khabaronline.ir/detail/314182/weblog/rajaee

کلمات کلیدی این مطلب :  ،

موضوعات : 

   تاریخ ارسال  :   1392/6/31 در ساعت : 14:42:54   |  تعداد مشاهده این شعر :  1430


کسانی که این شعر را می پسندند :

ارسال نقد و نظر برای اعضا

   
ارسال نظر برای غیر اعضا







متن های ارسالی برای "نقد" توسط دارنده دفتر شعر قابل مشاهده و تایید نخواهد بود و تنها توسط مسئول بخش نقدها بررسی و تایید خواهند شد. در صورتی که میخواهید نظری را خصوصی برای صاحب اثر ارسال کنید از بخش نظرات استفاده بفرمایید.

علی‌رضا رضایی (مجنون)
1392/6/31 در ساعت : 14:50:2
شعر
این غریب مانده ی این روزها ...
لیلا حسنوند
1392/6/31 در ساعت : 15:59:33
ديدگاه و تحليل خوبي بود و به گزاره هاي خوبي هم اشاره شده بود .
حامد خلجی
1392/6/31 در ساعت : 21:26:55
درود خانم رجایی
همایون علیدوستی
1392/6/31 در ساعت : 15:45:8


تکمله ای بر گفتار اندیشمندانه ی خانم رجایی


سحرگاهی سر قبر قصیده

غزل می ریخت اشک خون ز دیده

که چون بازار شعر این روزگاران

کسی آشفته بازاری ندیده
دکتر آرزو صفایی
1392/7/1 در ساعت : 15:49:1
درود بانو
با جستارتان موافقم
اما اگر از درد و رنج جامعه بگوییم ربطی به سیاست ندارد همگان باید این را بدانند
نویسا بمانید
علی گیاهی
1392/6/31 در ساعت : 15:36:37

درود برشما

سپاس از ظرافت اندیشیتان
سحر دگلی (آریایی)
1392/6/31 در ساعت : 23:16:38
سلام و درود خانوم رجایی نازنین

حرف دل را در کلامت یافتم
کاش " شاعر " که نمادی از زلالی و پاکی هاست،منزلت خویش را حفظ کند و نام این قدیس را همچنان با عطر گلاب بگذارد ..

درود
بازدید امروز : 52,154 | بازدید دیروز : 31,480 | بازدید کل : 123,216,465
logo-samandehi