ایمیل :   رمز عبور :        فراموشی رمز؟  


آخرین نقدها
نام ارسال کننده : جابر ترمک
درود بر اساتید گرانقدر.... - شعر زیبای استاد و نظرات خوب اساتید را خواندم. تنها چیزی که به نظرم آ   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : ابراهیم حاج محمدی
با سلام و درود. - بر خلاف دیدگاه سرکار خانم بهرامچی بر این باورم که شاعرانگی در بیت بیت این غزل که   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : صادق ایزدی گنابادی
سلام - - گرچه حقیر به استقلال بیت در غزل اعتقاد دارم و کلا چالش ایجاد کردن در خصوص عدم تناسب د   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : مهسا مولائی پناه
   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : حنظله ربانی
درود - متنی ساده بود تا شعر - هم از نظر ساختار و هم از نظر محتوا - دور از شعر بود - اشعار   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : محمد یزدانی جندقی
سلام محمد علی رضا پور عزیز شاعر گرانقدر . - حقیر را به خوانش اشعارتان فرا خوانده اید ؛ از حسن اعتم   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : محمدعلی رضاپور
سلام و درود بر استاد گرانقدرم جناب خادمیان عزیز! - - استادبزرگوار! فرموده تان درست است و حقیر ه   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : صدرالدین انصاری زاده
فرد اعلی نباشیم! - """""""""""""""""""""" - نمی دانم در ادبیات این کشور چه می گذرد. بهتر بگویم:   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : اله یار خادمیان
سلام و درود میلاد مسعود امام زمان بر شما مبارک باد - - جناب رضا پور عزیز بیت ششم مصرع اول   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : رضا محمدصالحی
سلام و عرض ادب - از استاد صفادل همیشه اشعار خوب خوانده ام و این بار نیز ، ضمن احترام به نظر سرکار   ....    لینک شعر مورد نظر


آرشیو کامل



Share



نقد شعر امان پویامک شاعر افغانستانی در حوزهنری
در نشست نقد "پريدن پلنگ روي وزن گوزن"؛
پنج شنبه 30/10/1389
حوزه هنری

محدثي: کثرت مدعيان جريان شعري، فضا را غبارآلود کرده است

 

 

خبرگزاري آريا- محدثي خراساني در نشست "پريدن پلنگ روي وزن گوزن" گفت: امروزه در روزگار ما، صداهايي متفاوت شنيده مي‌شود و کثرت مدعيان جريان شعري، فضا را غبارآلود کرده است.
به گزارش خبرگزاري آريا، نشست نقد و بررسي مجموعه شعر «پريدن پلنگ روي وزن گوزن» با حضور مصطفي محدثي خراساني و حفيظ‌ الله شريعتي شاعر افغان در حوزه هنري برگزار شد.
 مصطفي محدثي خراساني شاعر و سردبير نشريه «شعر»، در اين نشست اظهار کرد: تعادل فرآيندي است که بر تمام جنبه‌ها اشراف دارد. مدار مقدر شعر فارسي تعادل است و اين مساله را تجربه ثابت کرده و هيچ ارتباطي به سبک يا قالب شعري ندارد. تجربه ثابت کرده است آن‌هايي که در حافظه جمعي راه يافته‌اند و مهر تاييد زمانه را گرفته‌اند، بر مدار تعادل حرکت کرده‌اند. اين تعادل در تمام گونه‌هاي سنتي، نيمايي، سپيد و حتي گونه‌هاي جديدتري که در راه هستند، مي‌تواند اتفاق بيافتد.
  وي افزود: حضور کمرنگ نقد سازنده و راه‌گشا در اين روزگار، بيشتر مجال جولان دادن به کساني که اسباب لازم براي ورود به جريان شعري را ندارند، داده است. بعضي رسانه‌هاي شعري نيز با تبليغات به اين فضا دامن مي‌زنند. البته اين غبارها در حال فرونشستن است و آسمان شعر روز به روز صاف‌تر مي‌شود و حقايق بيشتر خود را نشان مي‌دهند.
 اين شاعر و منتقد ادبي ادامه داد: تعبير من از اشعار امان پويامک، اين است که در اين مسير قدم برداشته و راه رستگاري در شعر را پيدا کرده است. حضور او در قالب مدرن در ظاهر است و او در باطن، به شدت پايبند به مضامين تثبيت شده شعر فارسي است. دلبستگي‌هاي خود را گاهي به شکل طبيعي و جا افتاده نشان مي‌دهند و گاهي در بيان آن‌ها فراط مي‌کند.
 محدثي خراساني در اين باره توضيح داد: پايبندي به سنت و نوآوري کار دشواري است. چون هر کسي از پس آن بر نمي‌آيد افراط و تفريط در شعر را شاهد هستيم. گروهي در شعر سنتي مانده‌اند و گروهي نوآوران بي‌اساس دست به نوآوري بدون منطق مي‌زنند. جمع سنت و مدرنيسم، سخت است و از همين روست که شاعر ماندگار متعادل کم داريم. پويامک از شاعراني است که به اعتقاد من به اين آگاهي دست يافته و اگر بخواهد به جايي برسد، بايد پيوند با گذشته را چون امروز، حفظ کند.
 وي افزود: پويامک يک شاعر بي پشتوانه نيست. ما شاعران مدرني داريم که پشتوانه دارند اما مي‌کوشند که خود را بي‌پشتوانه نشان دهند. متاسفانه بيماري روشنفکري آنقدر در برخي سرايت کرده که مي‌خواهند تظاهر کنند از پيشينه خود گسسته‌اند. پويامک ضمن اين که پشتوانه دارد تلاش مي‌کند که آن را نشان دهد. 
محدثي خراساني سپس به موسيقي شعر پويامک اشاره کرد و گفت: اگر چه موسيقي کلامي مورد نظر پويامک در برخي اشعار خوب ننشسته است اما در کل، نمک و ريتم خاصي به اشعار داده و در ادامه سير و سلوک شاعر و در مجموعه‌هاي بعدي، حتما با شکل به‌سامان‌تري از اين موسيقي کلمات روبه رو خواهيم بود.
 وي اظهار کرد: حرکت بر اساس تعادل، در جهان‌بيني شاعر خود را متجلي مي‌کند. ممکن است کساني که افراط يا تفريط را بر مي‌گزينند، چيزهايي را ببينند که افراد متعادل نبينند اما تجربه ثابت کرده است که کساني به مراحل رشد و جامعيت رسيده‌اند که تعادل را رعايت کرده‌اند.
اين شاعر با اشاره به استفاده از برخي کلمات با بار معرفتي در اشعار امان پويامک، تصريح کرد: معمولا شاعران مدرنيسم، چندان به سراغ اين کلمات نمي‌روند اما در اشعار پويامک، مي‌توان اين توجه را ديد. ضمن اين که شعر او بسيار متنوع است و درباره عشق، عرفان، مسائل اجتماعي و ... صحبت مي‌کند. 
وي همچنين شعر امان پويامک را شعري جهاني توصيف کرد و گفت: شعر پويامک قابل ترجمه است. شعري است که دغدغه‌هاي جهاني را مطرح مي‌کند. در عين اين جهاني بودن، پويامک ارتباط و پيوند خود را با فرهنگ عمومي و فولکلور خود حفظ کرده است و در عين مدرن بودن، هويت بومي خود را دارد. او در هيچ کجا، درگير ابهام گويي فضل‌فروشانه نمي‌شود. ممکن است گاهي ناتواني او سبب ابهام شده باشد اما اين ابهام از روي مد شاعران مدرن نيست.
محدثي در پايان اظهار کرد: پويامک در جاهايي نتوانسته ارتباط منطقي و تعادل را ميان پيام و ميزان استفاده از کلمات حفظ کند. شعر کوتاه ضعيف در مجموعه او به چشم مي‌خورد و يا شعر بلندي که به اندازه اطناب خود، پيام ندارد و اين مساله هم ضعفي در اشعار اوست.
 در اين نشست همچنين حفيظ‌الله شريعتي شاعر افغان به عنوان منتفد حضور داشت. او با ذکر نمونه‌هايي به درگير شدن شاعر با بازي‌هاي کلامي انتقاد کرد و گفت: درگيري شاعر با بازي‌هاي کلامي آنقدر زياد است که او را از حس و عاطفه بازداشته است.
اين نشست در ادامه سلسله نشست‌هاي خانه ادبيات افغانستان و با همکاري مرکز آفرينش‌هاي ادبي حوزه هنري برگزار شد.
 

 

 

 

کلمات کلیدی این مطلب :  نقد ، شعر ، امان ، پویامک ، شاعر ، افغانستانی ، در ، حوزهنری ، ،

موضوعات : 

   تاریخ ارسال  :   1390/3/4 در ساعت : 5:4:46   |  تعداد مشاهده این شعر :  1277


کسانی که این شعر را می پسندند :

ارسال نقد و نظر برای اعضا

   
ارسال نظر برای غیر اعضا







متن های ارسالی برای "نقد" توسط دارنده دفتر شعر قابل مشاهده و تایید نخواهد بود و تنها توسط مسئول بخش نقدها بررسی و تایید خواهند شد. در صورتی که میخواهید نظری را خصوصی برای صاحب اثر ارسال کنید از بخش نظرات استفاده بفرمایید.

بازدید امروز : 947 | بازدید دیروز : 7,315 | بازدید کل : 124,222,990
logo-samandehi