ایمیل :   رمز عبور :        فراموشی رمز؟  
آخرین اخبار
۞ :: خورشید در اوج فلک یک روز؛ آزادی‌ات را می کشد فریاد
۞ :: رهبر انقلاب نقد اجتماعی و سیاسی در شعر طنز را به رسمیت می‌شناسند
۞ :: برگزاری بیست و دومین همایش ادبی سوختگان وصل با موضوع شهدای خدمت
۞ :: انعکاس دردهای بیماران ای‌بی در "شعر پروانگی"
۞ :: شعرهای علیرضا قزوه در "باغ دوبیتی"
۞ :: اعضای هیات علمی نوزدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر
۞ :: فکری به حال فرزندخواندگی جشنواره شعر فجر کنید
۞ :: پیکر علیرضا راهب روز شنبه (هفتم تیرماه) تشییع می‌شود
۞ :: مومنی، حوزه هنری را «مومنانه» اداره کرد
۞ :: قزوه: تغییر مدیریت در حوزه هنری، آرام، حساب‌شده و عاقلانه بود
۞ :: مجموعه سروده‌های سیده بلقیس حسینی،‌ شاعر فارسی‌زبان هندوستانی، در مجموعه‌ای با عنوان «در انتظار جمعه آخر» منتشر شد.
۞ :: اختصاصی : شب استاد حمید سبزواری با عنوان پدر شعر انقلاب
۞ :: اختصاصی : کیش برای پنجمین بار شعرباران می‌شود
۞ :: سیروس مشفقی (شاعر) درگذشت
۞ :: اختصاصی : ویژه برنامه " مناجات در ادب فارسی"
۞ :: اختصاصی : گزارشی از برگزاری شب شعر بزرگ قدس در گروه بین المللی هندیران در واتساپ
۞ :: نشست ادبی «از آزادسازی خرمشهر تا آزادسازی قدس»
۞ :: شاعران و نویسندگان برای «فلسطین آزاد» قلم می‌زنند
۞ :: اختصاصی : محمدعلی عجمی، شاعر تاجیک درگذشت.
۞ :: نخستین دوره مجازی کارگاه تخصصی شعر هیأت برگزار می‌شود



سخن هفته



26
آخرین حلقه شاعران بزرگ خراسان
مصطفی محدثی خراسانی
__________________________________________

استاد محمد قهرمان آخرین حلقه از شاعران بزرگ خراسان است که در 100 سال اخیر ظهور کرده است. قبل از ایشان استادان به نامی چون ذبیح‌الله صاحب‌کار، احمد کمال‌پور و غلامرضا قدسی بودند که به رحمت حق پیوستند و تقریبا می‌توان گفت که قهرمان آخرین حلقه از جمع بزرگان صاحب سبک در شعر خراسان بود.

جایگاه محمد قهرمان در حدی بود که در مقدمه یکی از کتاب هایش، شفیعی کدکنی نوشته است: دانشکده ادبیات واقعی خراسان منزل محمد قهرمان است. و انجمن ادبی او که بیش از نیم قرن هر هفته سه‌شنبه‌ها در منزلش برگزار می‌شد به حق زنده‌ترین و پویا‌ترین دانشکده ادبیات در خطه خراسان است و این سخن شفیعی کدکنی نشان‌دهنده تأثیر قهرمان در فضای ادبی خراسان و تأثیر شگرف او بر تربیت شاعران معاصر و پیشرفت شعر و زبان فارسی در خراسان و در گستره ایران است.

وجه‌دیگر او ذوق سرشار و تبع روان او در سرودن اشعار بود .از سوی دیگر او اهل کارهای سخت پژوهشی و تحقیقی و کارهای طاقت‌فرسا در حوزه زبان و ادبیات فارسی بود و کارهای بزرگی در تصحیح دیوان شاعران صاحب‌نام انجام داده است. مثلاً تصحیح او بر دیوان صائب کار بسیار بی‌نظیر و ماندگاری است و قهرمان این روحیه را داشت که هم کارهای دشوار پژوهشی انجام دهد و هم با بهره فراوان از ذوق سرشار ادبی، اشعاری بی‌نظیر و ماندگار از خود به یادگار بگذارد.
وجه دیگر استاد قهرمان به نظر من و به اذعان بسیاری از اهالی ادب چیره‌دستی و زبر‌دستی او در سرایش شعر بومی و به لهجه محلی بود. او در سرودن شعر محلی به لهجه تربتی از سر آمدان روزگار بود و کارهای بسیار درخشانی در شعر محلی و در فرهنگ عامه دارد و شعرهایی که او به زبان بومی و محلی سروده است، دست کمی از دیگر سروده‌ها و آثارش ندارد، اما چون این اشعار محلی هستند به اندازه دیگر اشعار او در سطح کشور شناخته شده نیستند. اما به هر حال جایگاه بسیار ارزشمندی در شعر معاصر ما دارد.

محمد‌قهرمان از سوی دیگر کانون آموزش و پرورش شاعران خراسانی بود و هم جلسات هفتگی در منزل او و هم حضور فعالش در انجمن ادبی فرخ و دیگر محافل ادبی باعث شد نسل جدیدی از شاعران معاصر در خطه خراسان پروش یابند .ما هیچ شاعری را سراغ نداریم که در چند دهه اخیر در خراسان قد علم کرده باشد و مدیون دست‌آموزی و تلمذ از محضر محمد قهرمان نباشد و به تبع ، من هم یکی از افرادی هستم که توفیق حضور در جلسات ادبی ایشان را داشتم . ارتباط او با دیگر شاعران و به خصوص شاعران جوان خیلی زلال، مشفقانه و پدرانه بود و همه شاعران خراسان پیشرفت ادبی خود را مرهون تشویق‌ها و آموزش‌های او هستند .

یادش گرامی و راهش مستدام باد .




تاریخ ارسال :   1392/2/29 در ساعت : 18:28:33       تعداد مشاهده : 483



کسانی که این مقاله را می پسندند :



ارسال نظر :

عباس خوش عمل کاشانی
1392/2/29 در ساعت : 18:48:32
بادرود بر جناب محدثی عزیز.تا آنجا که ذهن ارادتمند یاری می کند استاد فقید قهرمان (طاب ثراه)آخرین حلقه از سلسله ی غزلسرایان سنتی سبک هندی قلمداد می شود.عبارات حضرت عالی در ذهن مبتدیان چنین متبادر می کند که حضرت استادی شاعر سبک خراسانی بوده اند در حالی که چنین نیست. جسارت فدوی را ببخشایید.
بازدید امروز : 4,992 | بازدید دیروز : 6,126 | بازدید کل : 123,417,170
logo-samandehi