ایمیل :   رمز عبور :        فراموشی رمز؟  


آخرین نقدها
نام ارسال کننده : جابر ترمک
درود بر اساتید گرانقدر.... - شعر زیبای استاد و نظرات خوب اساتید را خواندم. تنها چیزی که به نظرم آ   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : ابراهیم حاج محمدی
با سلام و درود. - بر خلاف دیدگاه سرکار خانم بهرامچی بر این باورم که شاعرانگی در بیت بیت این غزل که   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : صادق ایزدی گنابادی
سلام - - گرچه حقیر به استقلال بیت در غزل اعتقاد دارم و کلا چالش ایجاد کردن در خصوص عدم تناسب د   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : مهسا مولائی پناه
   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : حنظله ربانی
درود - متنی ساده بود تا شعر - هم از نظر ساختار و هم از نظر محتوا - دور از شعر بود - اشعار   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : محمد یزدانی جندقی
سلام محمد علی رضا پور عزیز شاعر گرانقدر . - حقیر را به خوانش اشعارتان فرا خوانده اید ؛ از حسن اعتم   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : محمدعلی رضاپور
سلام و درود بر استاد گرانقدرم جناب خادمیان عزیز! - - استادبزرگوار! فرموده تان درست است و حقیر ه   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : صدرالدین انصاری زاده
فرد اعلی نباشیم! - """""""""""""""""""""" - نمی دانم در ادبیات این کشور چه می گذرد. بهتر بگویم:   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : اله یار خادمیان
سلام و درود میلاد مسعود امام زمان بر شما مبارک باد - - جناب رضا پور عزیز بیت ششم مصرع اول   ....    لینک شعر مورد نظر

نام ارسال کننده : رضا محمدصالحی
سلام و عرض ادب - از استاد صفادل همیشه اشعار خوب خوانده ام و این بار نیز ، ضمن احترام به نظر سرکار   ....    لینک شعر مورد نظر


آرشیو کامل



Share



یادداشتی بر اشعار دیدار رهبری سال 1394

به نام خدا
 
آن شب قدری که گویند اهل خلوت امشب است
یارب این تأثـــیـر دولت از کدامین کوکب است
 
سال­ ها بود که می­ خواستم به گونه­ ای نقشی در اعتلای ادبیات سرزمینم داشته باشم و به حال افرادی که در این عرصه دستی بر آتش داشتند، غبطه می­ خوردم. تا این که به راهنمایی یکی از دوستان مشفق، بر آن شدم که در عرصه نقد و نظر تا جایی که سواد اندکم یاری می­ دهد و جسارت گفتار همراهی می­ کند، قلم بزنم و به بررسی اتفاق ­ها و جریان ­های ادبی و حرکت­ های جریان ­ساز روزگار خودم بپردازم.
یکی از اتفاقات ادبی که در سال­ های اخیر، نظرم را جلب کرد، برگزاری نشست­ های شاعرانه و دیدار شاعران در ماه مبارک رمضان، با مقام معظم رهبری بود. این نشست به دلایل مختلف می توانست و می­ تواند الگوساز و معرفی کننده­ ی سرمشق سرایش برای شاعران جوان و جوان ­ترهای شاعر باشد. اختصاص وقت شخصیت اول مملکت و مرجع بزرگ دینی به قشری خاص و موضوعی مشخص، علاوه بر اهمیت توجه مسئولین به موضوع و متذکر شدن جامعه بر ضرورت آن، از نگاهی می ­تواند نشان دهنده­ ی نوعی زنگ خطر  باشد.
سال ­های اخیر، در سطوح و طبقات مختلف و اقشار گوناگون، شاهد بوده ­ایم که هر وقت مقام معظم رهبری دست روی موضوعی خاص یا نکته ­ای بخصوص، گذاشته­ اند؛ به نوعی در آن عرصه، نیاز به فعالیت بیشتر و با حساسیت بالاتری دانسته اند.
در حواشی این نشست ­ها، اشارات کوتاه معظم له، ذیل شعرخوانی شاعران جوان و پیشکسوت، از بارقه­ های امیدی ست که نکته سنجی و تسلط معظم له، در راستای ارتقاء سطح ادبیات معاصر  کشور و کشورهای فارسی زبان به کار گرفته شود. تحقق این مهم مستلزم زیرکی و کیاست دست اندرکاران اداری و فرهنگی است که سکان این حرکت را از لحاظ شکلی و محتوایی به دست دارند.
با نگاهی به اشعار ارائه شده در این دیدارها، پی می­ بریم که دو، سه سال اخیر، آثار با شیب ملایمی به سمت افت کیفی رفته اند. این افت در سال 1394به حدی است که حتی مخاطبان عام ادبیات هم می­ توانند بر آن اذعان کنند.
اشعاری که در رمضان 1436(1394ه.ش) در محضر معظم له خوانده شد، جدای از نادر ابیاتی که با رندی­ های شاعرانه خلق شده بود و جنبه ادبی آن بر جنبه­ های مصلحت اندیشانه می ­چربید، مابقی نماینده­ ی پدیده­ ای بودند که زنده یاد سیدحسن حسینی در کتاب ارزشمند «گزیده شعر جنگ و دفاع مقدس»، از آن به عنوان پدیده­ ی «طلبه – شاعران» تعبیر می ­کند و مؤلفه­ های آن را چنین بر می­ شمارد: «عناصر متعلق به این پدیده در عرصه ادبیات جنگ و انقلاب هم فوایدی داشته اند و هم مضراتی، مضراتشان بیشتر به حوزه­ های مدیریتی در مراکز فرهنگی خالص و یا مراکز نظامی- فرهنگی و نهادهای دیگر بر می ­گردد».
سراینده ­ی کتاب «گنجشک و جبرییل» در ادامه به بازکردن المان­ های خاص این تفکر و پیروان این پدیده می­ پردازد:
«گهگاه «تئوریزه کردن تنگ نظری» زیر عنوان «مصلحت­ های انقلابی» به برخی از عناصر این پدیده نسبت داده می ­شود. صحت و سقم این نسبت دادن را گذر زمان روشن کرده و روشن تر نیز خواهد کرد.»
تلنگری که سیدحسن حسینی، سال ها پیش در مورد این طیف شاعران و این پدیده می ­زند و امیدی که به روشن تر شدن صحت این قضیه دارد، امروزه در شعر انقلاب و دفاع مقدس به بار می نشیند و آثار آن در انتخاب شاعران برگزیده جشنواره­ ها بر اساس ملاک های برون متنی و گزینش افراد برای ویترین شدن در این دست نشست ها مشهود است.
بد نیست در فحوای سخن، گریزی بزنیم به فلسفه اگزیستانسالیسم و از نگاه هایدگر به بررسی و بازخوانی شرایط شاعر شدن و شاعر ماندن بپردازیم. هایدگر زبان را اقامتگاه بودن می­ داند. یعنی افقی که در آن چیزها آشکار می­ شود. وی از زبان اصیل به عنوان«poesis»یاد می­ کند؛ اگر چه برخی این واژه را به  «شعر» ترجمه می ­کنند؛ اما اصالت کلام بر آثار بدیع منثور هم صدق می کند. نکته قابل اهمیت این است که در تفکر هایدگر معنای بودن بر تفسیر آدمی از جهان خود فایق می­ شود و بدین­سان شاعر از رویکرد مصلحت طلبانه رایج میان خود و مردم رها می­ شود.
به زبان ساده تر از نگاه هایدگر شاعر می ­بایست حرف اصیل و بدیع را به زبانی بدیع بگوید و به تعبیر سیدحسن حسینی چون تنی چند از شاعران سال های جنگ و بعد از دفاع مقدس بدون آغاز و کشف راه های ناپیموده، پای در «میدان های مین خنثی شده» نگذارند و از خط های شکسته عبور نکنند.
مهمترین ویژگی پدیده طلبه – شاعری از دیدگاه سیدحسن حسینی، گشودن زبان اعتراض و ذیحق دانستن انحصاری خود در این زمینه است: «در اعتراض کردن به کژی ها هم حق تقدم با ماست! یا اعتراض هم خدای نکرده، باید در انحصار ما باشد و موقوف به پایان امیدبخش...!»
اما خوانش اشعار دیدار امسال:
متأسفانه هم در سطح زبان و هم در ساحت اندیشه، ضعف اصالت کلام در آثار امسال مشهود بود. غالب قالب اشعار کلاسیک کهن با زبانی بیشتر متعلق به سبک خراسانی بود و گاهی پهلو زدن به اشعار سده­ های نخستین شعر فارسی نظیر عصر رودکی. البته این نکته در شعر شاعران تاجیک و افغان و ... بروز بیشتری داشت.
 
یکی را پسر مست و مخمور بود
ز اخلاق نیکو بسی دور بود
یکی باغ انگور بودش پدر
معیشت نمودی از این رهگذر
چو مستی هر روز فرزند دید
همه تاک آن بوستان را برید
حکیمی چو بشنید، دادش پیام
که ای داده بر دست شیطان لگام
تو! پنداشتی آدم مست کیست؟
که مستی تو کم ز فرزند نیست
...
 
 
در این عرصه شاعران برون مرزی با دست تهی آمده بودند، تنها رباعی که از این شاعران ارائه شد، اثری بود با ضعف ارگانیک و فقر تصویر وکشف:
 
دین است حسین، فخر دین است حسین
دین است، امامت و امیــن است حسیـن
 
چـــون خـــاتم الانبیـــاء محـمد بوده
بر خــــاتم الانبیاء، نگیـن است حسین
 
با وجود ارائه این آثار ضعیف و سست از سوی شاعران برون مرزی شاید تنها دلیل دعوت کنندگان از این دست شعراء ترویج زبان فارسی باشد. باید عرض کنم که این راه به سرانجام نخواهد رسید و ترویج زبان فارسی تنها با خلق و ارائه آثار محکم و استخوان دار ادبی صورت می­ پذیرد. با نگاهی در گذشته زبان فارسی می­ بینیم که استحکام، زیبایی و محتوای غنی شاهنامه فردوسی و مثنوی مولوی و رباعیات خیام است که مخاطبان زبان های دیگر را به فراگرفتن پیچ و خم های زبان فارسی تشویق می­ کند نه آوردن شاعر از بلاد دیگر آن هم با سطح بسیار ضعیف.
اما وفور استفاده از افعال و کلمات عربی در اشعار انتخاب شده از شاعران داخلی نشان داد که برگزارکنندگان چندان میلی به گسترش زبان فارسی هم ندارند:
 
«لا فتی» را کـــه نوشتند به پیشانی عشق
«لا» و «الا»ست که در زلف چلیپاست بلند
که معنای مصراع دوم را مگر خود شاعر بتواند با هزار تبصره توجیه کند. و یا در نمونه دیگر عربی شبیه به فارسی استفاده شده از بس که رایج بوده اند در زبان فارسی شاعر پنداشته که شعر فارسی می­ سراید:
ای واجب الــــوجــود ز لوث وجودشان
کی پاک می کنی همه ی ملک وجود را
 
و باز هم:
فرموده است:« و لا اعتصموا...، و لاتفرقوا»
راه نجات اگر خواهی ریسمان یکی است
 
ضعف تألیف، دورنگی زبان و سهل انگاری شاعر در پرداخت ترکیبات و فخامت بیت:
راهی ست راه عشق که باید به سر دوید
با سرســـری دویدن و لی لی نمی شود
 
علاوه بر این در آثار شاعران جوان داخلی هم شاهد دوگانگی زبان و گسیختگی اندیشه در محور عمودی بودیم. باید بر این نکات، شعارزدگی و شتابزدگی را افزود که شعر را از ساحت ادبی دور و به سبک و سیاق بیانیه­ های تند پایان راهپیمایی ها، نزدیک می­ کرد:
 
مسجد یکی، مناره یکی و اذان یکی است
قبــله یکی، کتاب یکی، آرمان یکی است    
 
در پایان برای همه ی دوستان آرزوی توفیق دارم، امیدوارم تدابیری اندیشیده شود که جریان های ادبی منتج به برند ادبی شوند نه این که در ابتدا محکم و پرتوان برگزار شوند و در ادامه به صرف عادت و در حد رفع تکلیف.
 

    خدایا چنان کن سر انجام کار
    تـو خشنود باشی و ما رستگار

کلمات کلیدی این مطلب :  محمدتقی عزیزیان ،


   تاریخ ارسال  :   1394/4/12 در ساعت : 19:4:32   |  تعداد مشاهده این شعر :  1422


کسانی که این شعر را می پسندند :

ارسال نقد و نظر برای اعضا

   
ارسال نظر برای غیر اعضا







متن های ارسالی برای "نقد" توسط دارنده دفتر شعر قابل مشاهده و تایید نخواهد بود و تنها توسط مسئول بخش نقدها بررسی و تایید خواهند شد. در صورتی که میخواهید نظری را خصوصی برای صاحب اثر ارسال کنید از بخش نظرات استفاده بفرمایید.

نام ارسال کننده :  عباس رسولی املشی     وب سایت ارسال کننده
متن نظر :
وقتی که مسئولیت و اجرای برنامه ای به عهده ی قزوه باشد ؛ بهتر از این نمی توان انتظار داشت .
ایمان کریمی
1394/4/15 در ساعت : 18:52:14
سلام
جانا سخن از زبان ما می گویی...
محمدتقی عزیزیان زمانه
1394/4/20 در ساعت : 22:2:16
درود بر ایمان کریمی
زنده باشی عزیز
محمد وثوقی
1394/4/13 در ساعت : 3:15:17
سلام علیکم
در این‌که اکثر شعرهای خوانده‌شده ضعیف بودند شکی نیست. واقعاً باید پرسید: آیا حد و اندازه‌ی شعر امروز فارسی این است؟!
اما
بسیاری از اشعار و مثلاً رباعی آن شاعر هندی (که توسط فرزندشان خوانده شد) اگر چه به لحاظ زبان و ... ضعیف بودند اما محتوایی درست و خوب داشتند و نسبت «سخیف» دادن به آن‌ها غلط فاحش نویسنده‌ی محترم است که امیدوارم اصلاح بفرمایند.
برای اهمیت‌دادن به زبان فارسی که نباید به جنگ زبان عربی رفت! تهِ این حرف می‌شود افکار احمد کسروی و سره‌نویسان دیگر که دردی را از زبان فارسی درمان نمی‌کند هیچ، باعث تضعیف زبان هم می‌شود. همه‌ی زبان‌های دنیا واژگان دخیل مورد نیاز را پذیرفته‌اند و غنی‌تر هم شده‌اند. بدتر این‌که برای نمونه، به ذکر عبارات قرآنی و روایی (واعتصموا، لاتفرقوا ، لافتی) در اشعار استناد شده است که قطعاً درست نیست و امیدوارم این مورد هم اصلاح شود... البته بنده هم با استفاده‌ی بی‌جا از لغات زبان‌های دیگر مخالف‌ام...
یا علی (ع)
محمدتقی عزیزیان زمانه
1394/4/13 در ساعت : 13:25:27
سلام بر وثوقی عزیز
بنده قبل از برگزاری برنامه با دوستان دست اندر کار، مراوده ای داشتم ایشان ابراز داشتند که هدف از دعوت شاعران برون مرزی، ترویج زبان فارسی است. بنده هم این نمونه ها را به عنوان نقض نظر ایشان آوردم و گرنه استفاده از آیات و احادیث در شعر فارسی پیشینه ای قابل احترام دارد. ضمن این که لطف کار گرفتن عصاره قرآنی و بیان آن در قالب زبان فارسی است:
مثنوی معنوی مولوی
هست قرآنی به لفظ پهلوی
عباس خوش عمل کاشانی
1394/4/12 در ساعت : 19:27:34
درود بر شما....امروز صبح برآن شدم که از آثار ارائه شده در بارزترین و مهمترین نشست ادبی سال به دلیل ضعفهایی که به آن اشاره کرده اید انتقاد کنم اما بنابه دلایلی منصرف شدم.ای کاش مفصل تر به نقد وانتقادتان می پرداختید.
محمدتقی عزیزیان زمانه
1394/4/12 در ساعت : 23:29:4
درود بر استاد خوش عمل عزیز
ممنون از تفقد جنابعالی
پیروز باشید
علی اکبر مقدم
1394/4/22 در ساعت : 5:52:6
سلام
درود بر شما و آزادگی و شهامت قلمتان
محمدتقی عزیزیان زمانه
1394/4/22 در ساعت : 17:9:39
سلام
ممنون از لطف استاد مقدم نیک اندیش
زنده باشی برادر
علی‌رضا قزوه
1394/4/13 در ساعت : 11:30:6
راه نجات خواهی اگر درست است نه راه نجات اگر خواهی...
راه نجات اول آن است که درست بنویسی و امانتدار باشی.
راه نجات دوم آن است که شاعری که زبان اولش اردو و زبان دومش انگلیسی ست وقتی فارسی می سراید بهتر از این نمی شود. همچنان که آوردن یک بیت از شعر یک دانش آموز دلیل ضعف شعر منسجم و صمیمی اش نمی شود.
به نظرم وفاداری به همان سبک خراسانی به درستی خیلی بهتر از آوردن کلمات گسیختگی اندیشه!! و برند!! و ترشی های هفته بیجاری از این دست است.
محمدتقی عزیزیان زمانه
1394/4/13 در ساعت : 13:59:12
سپاس از استاد ارجمند
سکاندار شعر انقلاب در سایه اساتیدی چون اوستای بزرگ ، سلمان هراتی و قیصر امین پور و سیدحسن حسینی، می بایست با آرامش و حوصله پاسخ علمی و آکادمیک بدهد نه از الفاظ بازاری و سوپرمارکتی استفاده کند. امیدوارم نقدپذیر باشید از نوشتار زنده یاد سیدحسن حسینی طوری استفاده کردم که به شما بر نخورد؛ اما شما گویا حس تصدی گری و تصاحب به ساحت ادبیات انقلاب دارید و این با سرپرستی و هدایتگری تفاوتش از زمین تا آسمان است. تو بمان و دگران وای به حال دگران
محمدتقی عزیزیان زمانه
1394/4/13 در ساعت : 13:57:58
سپاس از استاد ارجمند
سکاندار شعر انقلاب در سایه اساتیدی چون اوستای بزرگ ، سلمان هراتی و قیصر امین پور و سیدحسن حسینی، می بایست با آرامش و حوصله پاسخ علمی و آکادمیک بدهد نه از الفاظ بازاری و سوپرمارکتی استفاده کند. امیدوارم نقدپذیر باشید از نوشتار زنده یاد سیدحسن حسینی طوری اتفده کردم که به شما بر نخورد؛ اما شما گویا حس تصدی گری و تصاحب به ساحت ادبیات انقلاب دارید و این با سرپرستی و هدایتگری تفاوتش از زمین تا آسمان است. تو بمان و دگران وای به حال دگران
مجتبی خرسندی
1394/4/15 در ساعت : 12:34:54
سلام آقای عزیزیان عزیز
امام حسن علیه السلام می فرمایند:من بداالکلام قبل سلام فلا تجیبوا
هرکس شروع به کلام قبل از سلام کرد پس پاسخش را ندهید
یاحق
مرضیه عاطفی
1394/4/12 در ساعت : 19:23:45
"...شاعر می ­بایست حرف اصیل و بدیع را به زبانی بدیع بگوید ..."
عرض سلام
همواره حقیقت نگر و پیروز باشید.
یاعلی(ع)
محمدتقی عزیزیان زمانه
1394/4/12 در ساعت : 23:28:3
سلام
سپاس
زنده باشید
خلیل ذکاوت
1394/4/13 در ساعت : 14:46:26
با سلام/ متاسفانه، سال به سال، از کیفیت شعرهای این جلسه کاسته و بر کمیت شاعران افزوده می شود. بنده به این که چرا برخی عزیزان که در شعر امروز و شعر انقلاب اسلامی جایگاه چندان ممتاز و مشخصی هم ندارند، هر ساله به این مراسم دعوت می شوند، و و از آن سوی، برخی از بزرگان و میانسالان به بهانه های واهی و موهوم که بیشتر نیز سیاسی است، به این مراسم دعوت نمی شوند، کاری ندارم. از میان شعرهای خوانده شده ی امسال اما، جز دو سه مورد، شعری دلجسب و دندانگیر نبود. این نقص را شاید بتوان در رابطه با شاعران پارسی سرای خارجی به گونه ای توجیه کرد، اما در خصوص شاعران داخلی غیرقابل توجیه و توضیح است. چرا باید در جلسه ای به این مهمی که حتی در رسانه های خارجی و بعضا" معاند و مخالف نیز بازتاب و بازخورد دارد، به بهانه ی جوانگرایی شعرهایی نازل خوانده شود. بسیاری از منتقدان و صاحب نظران و شاعران، این دیدار را تابلو و تریبون شعر انقلاب می دانند. این جایگاه، اکنون به یمن حضور و نفس برکتمند امام امین، تقدسی معنوی و فرهنگی و ارزش و اعتباری والا و بالا یافته است. باید از این موقعیت و موهبت، بهره ای به سزا برد.
محمدتقی عزیزیان زمانه
1394/4/13 در ساعت : 19:31:1
درود بر استاد زکاوت گرامی
زنده باشید
و سر افراز
پروین برهان شهرضایی
1394/5/5 در ساعت : 0:59:57
سلام.
حرف حق جواب ندارد.
موفق باشید
بازدید امروز : 23,208 | بازدید دیروز : 31,480 | بازدید کل : 123,187,519
logo-samandehi